A generálkivitelezés árak eléggé széles sávban szórnak. Ha nagyon szakmaiak akarunk lenni, akkor azt mondjuk, hogy: „Az attól függ.” Erre szokták kérdezni, hogy: „Mégis mitől függ?”
Természetesen a generálkivitelezes árak sem valami véletlenszerű folyamat eredményei, melyeket a sors szeszélye rángat föl és le. A generálkivitelezés árak, ahogy bármely más szolgáltatás árazása is egy sokváltozós „egyenlet”, ahol több paraméter függvénye a végleges ár. Ha a generálkivitelezés árak kialakulását szeretnénk tanulmányozni, akkor jó, ha tudjuk, hogy több szakma szimultán, vagyis egyidejű együttműködésének függvénye. Tehát amit fentebb említettünk, hogy a generálkivitelezés árak egy többváltozós folyamat eredményei, akkor az igazsághoz még közelebb úgy jutunk, ha azt állítjuk, hogy az árképzés ezen a területen nemcsak, hogy többváltozós, de még dinamikus is. Hogyan lehetséges ez?
Egyszerűen. Egy csomó olyan része van az említett árképzésnek, melyek csak időszakosan érvényesek, vagy akár évszakfüggők is.

generalkivitelezes árak

A generálkivitelezés árak alakulásának összetevői

A Generálkivitelezés árak természetes képződését vizsgálva meg tisztáznunk kell bizonyos fogalmakat, melyek generálkivitelezés árak szintjét alapvetően befolyásolják. Ilyenformán tudnunk, kell, kik is a folyamat szereplői, hányan vannak, mit csinálnak, milyen a jogviszonyuk önmagukban és egymáshoz milyen módon kapcsolódnak. A legegyszerűbb rögtön a legfontosabb szereplővel kezdenünk, ez pedig a vevő, vagy más néven a megrendelő. Ő az, aki nem óhajt minden egyes részfolyamat (pl.: alapozás, falazat, festés, gépészet, …) szereplőjével egyezkedni külön-külön, hanem közvetlenül megbíz egy generálkivitelezéssel foglalkozó vállalkozást, hogy az végezzen el minden kivitelezéssel kapcsolatos folyamatot, szervezést, ellenőrzést és készenlét esetén az átvételt. Ezek gazdasági és műszaki tevékenységek, melyeket pontosan a megrendelőnek és a generálkivitelezőnek a megállapodása szabályoz, melyet részben az érdekviszonyok tisztázása végett is szerződésben rögzítenek. Ilyenkor az említett kivitelező tulajdonképpen fővállalkozó lesz, hiszen közvetlenül a megrendelővel áll szerződéses kapcsolatban, neki állít ki számlát. A fővállalkozó természetesen elvégzi a szigorúan vett hatáskörébe tartozó munkákat, de amelyekre nincs embere, kapacitása, vagy éppen engedélye, azt a munkát, vagy munkákat egy megállapodás keretében (alvállalkozói szerződés) átadja egy alvállalkozónak, aki említettek birtokában van. Logikus, hogy a generálkivitelezés árak tekintetében igazi árversenyt a fővállalkozó tud generálni, hiszen a részfolyamatokat általában kiszervezi más vállalkozások szakembereinek. De belátható, hogy minél több résztvevős a teljes projekt, a költségek is annál magasabbak lesznek, még ha bizonyos pontokon, egyenként sok-sok kedvezményt is tudnak elérni a megrendelő javára. Attól még az egész projekt nyilván drágább lesz, csak nem annyival, mintha a megrendelő önmaga végezné el a versenyezetetést és a kiszervezést. Nem utolsó sorban egy megbízható, jó generálkivitelező az alvállalkozóknak is garanciát jelent arra vonatkozóan, hogy valóban ki lesznek fizetve az elvégzett munkájukért. A valamennyivel magasabb ár ráadásul jelentős hozzáadott értéket is tartalmaz egy ilyen viszontagságos piacon, mint amilyen az építési beruházás.

Generálkivitelezés árak és a felelősség

A generálkivitelező fővállalkozó felelős jog szerint az általa és az alvállalkozói által okozott károkért, melyek fedezésére működésükre projektenként felelősségbiztosítást kell kötniük. A projekt mérete aktuálisan megkívánhat a törvényben meghatározottnál nagyobb méretű fedezetet, melyek kezelésére szintén van lehetőség biztosításokkal.