A készbeton szállítás napjaink építőiparának szerves és nélkülözhetetlen részét képezi, vagyis leginkább ott, ahol szilárd alapzatra kell szilárd, vagy bármilyen falazatot és tetőt felhúzni. De a készbeton szállítás nemcsak új épületek és építmények felhúzásának az elválaszthatatlan része, hanem a felújítások és az átalakítások során is sok munkát jelent a készbeton szállítás. A kész beton szállítás ezzel együtt előszeretettel igényelt szolgáltatás bármilyen folyékony betont igénylő munkálat során. Ilyen, a készbeton szállítás szolgáltatásait igénylő feladatok lehetnek például a kerítések építése, mozgózsaluk öntése, kerítésalapzat kiöntése, beton szerkezeti anyagok formába való kiöntése, de ide sorolhatók még a nagyobb teherbírással és szilárdsággal rendelkező betonból készült medencék falazat is, valamint a nagyobb városi, vagy ipari minőségben működő víz- és szennyvízvezetékek, vízelvezető csatornák betonból készült csövei, elosztói is.

A készbeton szállítás lényege és működése

A készbeton szállítás tevékenysége arra a fennálló és -jelen tendenciákat figyelve- szűnni nem akaró piaci igényre összpontosít, ahol nagyobb mennyiségű beton kerül felhasználásra, ugyanakkor a felhasználás helyszínén nem rendelkeznek ilyen mennyiség előállításához szükséges technikai és egyéb feltételekkel, vagy éppen a helyszín maga nem ideális a beton ilyen mennyiségben történő előállításához. Tulajdonképpen a készbeton szállítás a betont folyamatosan állítja elő, ilyen tekintetben az alkalmazott betonkeverő teherautók forgódobjának űrtartalma mindössze hozzávetőleges adat lesz csupán, hiszen a keverőkocsi folyamatos működése biztosítja a nagy mennyiségű friss beton minőségi előállítását. Az ilyen járművek nagy előnye, hogy a megrendelő már készen kapja az árut, neki nem kell bajlódnia a megfelelő minőségű mennyiség előállításával és a szállításával sem. Hiszen a készbeton szállítás legnagyobb előnye, hogy maga gyártási folyamat a végfelhasználás helyszínétől távol és függetlenül megvalósítható és a készbeton szállítás gyakorlatában ez ráadásul bevett szokás is.

készbeton szállítás

A készbeton szállítás eszközei

A készbeton szállítás leghíresebb és legelterjedtebb eszköze természetesen a betonkeverő kocsi. A készbeton szállítás eme szimbolikus járművének ugyanis kulcsszerepe van a készbeton szállítás folyamatát illetően. A keverőkocsi végzi a folyékony, öntésre kész beton előállítását, folyékonyan tartását, magának a betonnak a helyszínre szállítását és nagyrészt a beton kiöntését annak végső, rendeltetésszerű helyére. A kész beton szállítás így egy meglehetősen jól szabályozható folyamat.

A készbeton szállítás, mint eljárás

A kész beton szállítás eljárása kölönböző anyagok állapotjelzőinek egyidejű fokozott figyelembe vételét kívánja meg, majdnem mint amikor egy finom levest készít az ember. A készbeton szállítás betonkészítése a gulyás receptjétől abban különbözik, hogy itt nem marhahússzeleteket, krumplit és friss zöldségeket, valamint fűszereket dobálunk bele a vízbe, hanem sódert, cementet, és egyéb adalékokat adagolunk bele folyamatosan a keverődobba, de természetesen itt is kulcs szerep jut a víznek, hiszen az képezi majd a „leves” folyékony állagát. A készbeton szállítás végeredménye tehát a friss, jó minőségű, folyékony beton, mely szállítás és kiöntés után gyorsan köt és megfelelő szilárdságú lesz.