Népszerű Kutya fajták és a probléma, ami ezzel jár

Minden kutya egy nagy gyerek, ha megfelelő családhoz kerül, de mi emberek fajták között is különbséget teszünk, amikor kiválasztjuk négylábú társunkat. Mindig vannak népszerűbb és kevésbé népszerű Kutya fajták. Különösen azon „gazdik” körében, akiknek kutyusuk kiegészítő. Tipikusan ilyen a francia buldogok vagy kis olasz agárok esete, de néhány évvel ezelőtt még a csivavák vitték a prímet. A közösségi médiában – főleg a távol-keleti felhasználók körében – hihetetlenül elterjedtek az úgynevezett „teacup” kutyusok, amik elsősorban extra mini méretű shih tzuk, máltai törpespiccek vagy silky terrierek közül kerülnek ki. Ezek a csöppnyi kutyusok a felelőtlen tenyésztés eredményei. Rövid és fájdalmas életűek. Sokkal szigorúbb szabályozásra lenne szükség szaporításuknak felszámolása érdekében, ugyanis annyira aranyosak, hogy minden intés ellenére sokan veszik őket magukhoz, majd később döbbennek rá, hogy küllemük ellenére milyen sokat szenvednek ezek az aprócska négylábúak.

Ez a felelőtlen szaporítás nem csak ezeket a mini kutyákat, de minden más felkapott Kutya fajtát érint. A népszerűség azzal jár, hogy a szaporítók, tenyésztők is felkapják a fejüket, hiszen nagyobb haszonról szól a fáma, és ez idővel túltenyésztéshez vezet. Éppen ezért az állatvédők, állatorvosok és más szakemberek a fajtamentőktől való örökbefogadást javasolják. A népszerű Kutya fajták egyébként sem jelentik azt, hogy mi magunk is alkalmasak vagyunk egy olyan kutyus eltartására. A francia buldog annak is köszönheti ezt a hihetetlen hírnevet, hogy nagyon könnyű a tartások, éppen ideális a városi kislakásban élő családok, párok, szinglik stb. mellé. Alacsony a mozgásigényük és az ellátásuk is megoldható kevés pénzből. Ám azt már kevesen tudják, hogy ezeknek a picurka buldogoknak szörnyű légzési nehézségekkel kell együtt élniük, ami vélhetőleg összefügg azzal, hogy miért mozognak keveset. Melegben, kánikulában pedig extrán rossz nekik, hiszen nehezebben hűtik le magukat.

Melyek a legkeresettebb, dobogós Kutya fajták?

Magyarországon a legnépszerűbb jelenleg a csapott orrú, röfögő francia buldog. Őt követi a nagy mozgásigényű, játékos, vitális rövidszőrű magyar vizsla. Sportos vagy kisgyermekes családba ideális választás. A Kutya fajták közül magyar származása miatt is kiemelkedő. Nagyszerű barát. A harmadik helyen az örök kedven német juhászkutya. Okos, könnyedén tanítható, engedelmes és nagyon emberközpontú. Szinte mindenki ismeri, ezt a fajtát köszönhetően a kutyás filmeknek, azt azonban kevesen tudják, mennyi foglalkozást igényel. Eredetileg munkakutyának tenyésztették, s emiatt a mozgásigénye igen magas.

Mely Kutya fajták valók nekem?

Szerencsére nagyon sokan vannak felelős állattartók, de lássuk be, hogy legtöbbször így sem mindegy, milyen a kutyus kinézete, habitusa. Sőt! Ne is legyen. Ezeket a tulajdonságokat első körben a Kutya fajták határozzák meg. Kis túlzással persze, hiszen ők is egytől-egyik személyiségek. De vannak tipikusan önfejű, játékos ebek, mint a husky. Vannak a nagyon dork kutyák, a corgik, akik hiába butácskák, mégis imádjuk őket. Egy szó, mint száz nem minden kutya fajták alkalmasak városi lakásban, vidéki házba. Mielőtt megnéznénk a Kutya fajtákat, mérlegeljük, mennyi időt tudunk naponta rászánni négylábú társunkra. Ha kevesebbet, mint egy óra, akkor tegyünk magunknak és leendő kutyusunknak is egy szívességet, és felejtsük el a kutyatartást. Ha ez az egy óra gond nélkül megy, vagy még több is, akkor már nézelődhetünk. Segít, ha megnézünk olyan oldalakat, mint a https://www.pet4you.hu/kutya/fajtak, ahol részletesen olvashatunk arról, mely Kutya fajtáknak milyen tartási igényeik vannak. Ha nem jól, felelőtlenül döntünk afelől, milyen kutya kerüljön a családba, az hosszú távon egyik félnek sem lesz jó, s akár a kutya menhelyre (rosszabb esetben utcára) kerülésével is végződhet.

Melyek még a legkeresettebb Kutya fajták?

A kutya fajták közül a legintelligensebb a Border collie. Nagyon elegáns, hihetetlenül könnyen és gyorsan tanul, barátságos és közepes mérete, s emiatt igencsak népszerű is a kutyatartók, kutyára vágyók körében. Kifogyhatatlan energiával, kitartással és munkabírással rendelkezik, ami elsőszámú terelőkutyává teszi őt, de városi lakásban, napi egy-két óra sétával nem fogja magát jól érezni. Rendkívül toleráns, de a mozgásszegény életmód nem tesz neki jót. Le nem vezetett energiájukat hajlamosak rágcsálással levezetni.

A legnépszerűbb Kutya fajták 10-es listáján helyet kapott a szálkás szőrű tacskó is, valamint a puli. Utóbbi szintén terelőkutyaként kezdte karrierjét, mára azonban már bármely kert udvarán találkozhatunk vele. A kezdeti zord körülmények, a kemény munka edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tették a fajtát, ezek a vonások pedig a mai napig jellemzőek a pulira. Könnyedén tanul, nagyon sok kozmetikázást igényel és a mozgásigénye is kiemelkedő, ezért csak olyan gazdiknak ajánlatos pulit választaniuk, akik ezeket maradéktalanul biztosítani tudják nekik. A sok törődést pedig töretlen hűséggel hálálja majd meg.