Magyar nyelv tanár

Rengeteget éltem külföldön és egy valamit sikerült magamba szívni közel két évtized alatt. Az anyanyelvét sosem felejtheti el egy ember. Legyen szó bármely ország, bármely lakosáról, a nyelvét nem felejtheti el. Az egyenlő a szégyennel! Én ennek elkerülése érdekében magyar nyelv tanár lettem Angliában, és azoknak segítettem, akik pont Magyarországra terveztek költözni munka vagy éppen magánéleti változások miatt.

Én, mint magyar nyelv tanár

Próbálom elkerülni az általános sémákat, és nagyképűségre utaló mondatokat. Amennyiben esetleg bárkinek ez lenne a benyomása a cikkről, akkor előre is elnézést kérek, de semmi esetre sem ez volt a szándékom. Csupán a diákjaim (ez vicces, mert több negyven év feletti egyetemet végzett felnőttet is oktatok jelenleg) véleményét és ajánlásait foglaltam itt össze. Egy magyar nyelv tanár mindig is választékosságra törekszik. Egyrészt gyönyörű, másrészt borzasztóan nehéz nyelvünk van.

Magyarul tanulás

Egy magyar nyelv tanár a külföldiek szemével

Amikor Londonba költöztem húsz éve, nem gondoltam volna, hogy ezzel fogok foglalkozni napi szinten. Egy multinacionális cég megbízásából kerültem ki, vezetni a londoni irodájukat. Azonban néhány év után egyszerűen megcsömörlöttem. Nincs jobb szó rá. Robotoltam éjjel nappal, és amint az elején írtam, kezdtem érezni, hogy fogy a magyar nyelv tudásom, keresem a szavakat, angolosan ejtem őket, anglicizmusokat használok. Nem volt jó érzés, mintha elfelejtettem volna magamból egy darabot.

Ezért hirtelen döntéstől vezérelve, és természetesen életem párjával egyeztetve, otthagytam a jól fizető állásomat, és egy nagyon kockázatos magánszférában találtam magam. A döntésem az elején adott volt: magyar nyelv tanár akarok lenni Londonban. Először is végigjártam az összes hivatalt, mi szükséges hozzá, beszereztem az összes engedélyt, és elkezdtem a tanítást. Nehogy azt képzeljétek, zökkenőmentes és könnyű volt. Radikálisan csökkent a bevételem, mert egy magyar nyelv tanár az elején, ismertség nélkül nem keres túl jól. Annak érdekében, hogy ne pánikoljak, elkezdtem sikerorientált tanfolyamokra járni, mitől lesz egy kezdő vállalkozó sikeres.

Learning hungarian

Magyar nyelv tanárból nyelv iskola

Természetesen akkor még nem volt annyira elterjedt az internet, mint napjainkban, úgyhogy tanfolyamról tanfolyamra járva értettem meg mit kell tegyek azért, hogy London legismertebb és legjobb magyar nyelv tanár iskoláját vezethessem. Később szerencsére beköszöntött az internet aranykora, Londonban sokkal előbb, mint Magyarországon, és az addigra hihetetlen méretekben kialakult ismerettségi köröm és a közösségi média erejével pár év alatt gyakorlatilag, aki Magyarországra tervezett költözni, az az én iskolámat kereste fel. Mert, amiről nem ejtettem szót a kis magyar nyelv tanár, otthoni iskolája a napjainkra London legmenőbb magyar nyelv iskolájává nőtte ki magát, köszönhetően a családom maximális támogatásának.

sikerorientált tanfolyamokra

Amennyiben újra kezdhetném, semmit nem csinálnék másképp. Azaz de! Sokkal hamarabb választanám a független, privát szférát és lennék magyar nyelv tanár Londonban. Mert az, hogy ennyi embert segítettem az elmúlt években, az boldogsággal tölt el.

Mindenkinek ajánlom tehát, hogy mérlegelje, neki mi a fontos, és ne féljen belevágni. Fontos a biztos háttér, a család a pár támogatása, de kellő energiabefektetéssel és megfontoltsággal a munka megtérül és hietetlen boldogságot tud visszaadni. Ez egy olyan önmagát jutalmazó folyamat, amit szívből kívánom, hogy mindenki megtapasztalja az életben. Én megtanultam magamról, hogy fontos nekem az anyanyelvem. Azt is, hogy tudok bolfogulni a világ hazánktól távolabbi városában is és van bennem pedagógiai véne. Élvezem a tanítást, és nem kellett kompromisszumot hoznom.