A Tisza-tó történetét elemezve több mint 30 évet kell visszamennünk a múltba. . .

tisza tó

A Kiskörei Vízlépcső és Öntözőrendszerei főműveinek megépítését az 1960-as évek közepén határozták el, mégpedig az Alföld öntözési rendszerének fejlesztéseként. Fő célja a vízkészlettározás és az Alföld vízhiányos területeire, elsősorban a Nagykunságba, a Körösök völgyébe és a Jászságba való gravitációs vízátvezetés feltételeinek megteremtése volt. A megvalósítás tervezett 3 üteméből 2 meg is valósult. Elsőként 1973-ban a kijelölt meder vízszintjének emelése, majd II. ütemként1978-ban a tározó 1,5 m-es elárasztása.

Ekkor azonban a természet közbeszólt, s olyan csodálatos vízivilágot hozott létre, hogy a harmadik ütemre (további 1,5-2 m-es vízszintemelés) már nem került sor.

Az 1978 óta eltelt időszakban, a tervezettnél alacsonyabbra duzzasztott vízszint következtében, az összefüggő, nyílt vízfelületek helyett egy változó vízmélységű, 40%-ban nyílt, 40%-ban vízinövényzettel fedett vízfelület, és 20%-ban cserjékkel, erdőkkel borított szárazulatok, szigetekkel tarkított táj alakult ki. A Kiskörei-víztározó rendeltetése hamarosan átértékelődött, s így megszülethetett Magyarország második legnagyobb, 127 négyzetkilométer területű tava.

Egy tó, mely más tóval össze nem hasonlítható, hiszen keresztül folyik rajta legmagyarabb folyónk a Tisza, s amely az eredeti koncepció szerinti vízkészlet biztosítása mellett mára teret biztosít a víziturizmus ágainak gyakorlására, s mindemellett egyedülálló természeti érték is egyben.

Egy tó, mely eltér a megszokott tavak világától, hiszen felszínét burjánzó ártéri erdők, sárgán aranyló homokpadok, holtágak, szigetek, gazdag flóra és fauna teszik változatossá. Változatos élettereinek köszönhetően egyszerre, egymást nem zavarva fér meg itt a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző, napozó nyaraló, s a csendet óhajtó horgász.

A tó keleti területe, a Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként 1999-óta a Világörökség része kulturális táj kategóriában. Az ornitológusok, s a természet iránt csak amatőrként érdeklődők számára is igazi kincseket rejt ez a terület, ahol szervezett csónaktúrák keretében több mint 200 madárfajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklődők számára különös érték az itt fészkelők szelídsége, a vonuláskor itt időző madarak tömegei, és az azok között előforduló ritkaságok mint a jégmadár, bakcsó, üstökösgém, kis kócsag, nagy kócsag, fekete gólya, nyári lúd, küszvágó csér, fattyúszerkő, vagy a függőcinege.

A tó középső része Magyarország legnagyobb összefüggő horgászkezelésű vize, igazi horgászparadicsom. A pecásokat az éve minden szakában csábítja ez a táj, hiszen hol a hideg és mély Tisza folyó, hol a sekélyebb, gyorsan melegedő medencék kínálnak kedvező fogási lehetőséget. Egy kis gyakorlattal, s természetesen némi szerencsével bárki kifoghatja a víz alatt rejtőző 50 különféle halfaj valamelyikét, vagy akár élete halát is. Kiépített kikötők, képzett túravezetők, horgászbarát szálláshelyek, jól felszerelt horgászboltok várják eme sport szerelmeseit.

A napfény, a strandolás kedvelői pedig a tó enyhe lejtésű partjainak szabadvizű strandjain (Abádszalók, Nagykörű, Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud, Poroszló, Tiszafüred) találják meg számításaikat.

A tó déli, 14 négyzetkilométeres, összefüggő Abádszalóki-öble – Európában egyedülállóan- a motoros sporteszközök számára engedélyezett vízfelület, s így a vízisportok kedvelőinek paradicsoma. Kjelölt jet-ski és vízisípályák, szervezett vízisítáborok segítik az elméleti és a gyakorlati ismeretek elsajátítását.

A szárazföldi kalandozást kedvelők felkereshetik az “ország cseresznyéskertjét” Nagykörűt, vagy a régió jellemző kézműves műhelyeit, melyekben korongozni, vesszőt, vagy gyékényt fonni tanulhatnak.

Kerékpáron és lóháton is felfedezhető a környék, vagy a gátak tetején kanyargó kényelmes lovaskocsikról gyönyörködhetünk a kilátásban.

Hűvösebb napokon kellemes kikapcsolódást biztosítanak a tó körüli gyógy- és termálfürdők, melyek közül némelyik kuriózumként télen-nyáron, éjjel-nappal nyitva áll vendégei számára.

Az idő tartalmas eltöltéséhez programok és szolgáltatások széles köre áll a vendégek rendelkezésére minden korosztály tekintetében.

A Tisza-tavi rendezvények között találni családi, sport, kulturális, tradicionális és gasztronómiai fesztivált is, hogy csak néhány példát említsünk.

Jöjjön el Ön is, és ismerje meg ezt a kis csodát! Érkezzen autóval, kerékpáron, vagy lovon: hangulatos falvak, gyógyító vizek várják nálunk!